Arkiv

Her finner du en oversikt over alle publiserte artikler på autismenyheter.no.

Det lastes flere artikler etterhvert som du blar deg nedover siden.

Mitt innlegg til innspillskonferansen for Autisme- og Touretteutvalget i Bergen 6. mars 2019

Jeg var så heldig å få bidra med en kort innledning til innspillskonferansen for Autisme- og touretteutvalget i Bergen, 6. mars 2019. For de som ikke hadde mulighet til å delta der gjengir jeg her min lille appell.

Rovdyr? Seriøst?

I en serie artikler har NRK fokusert på autistiske Hanne, og den totale systemsvikt hun har blitt utsatt for. Dette er min kommentar.

Tusen Takk!

2018 nærmer seg slutten, og jeg vil benytte anledningen til å takke alle dere som har vært innom siden min og lest siden jeg...

Jul og annerledesdager

Julen nærmer seg, til glede for store og små, men for mange autister er både advent og selve julen en vanskelig tid å forholde seg til. Samtidig finner mange av oss autister trygghet i julen nettopp fordi juletiden er full av rutiner. I dette innlegget vil jeg fokusere på ting som kan være vanskelig for autister, og ting som kan gjøres for at julen skal bli lettere for oss.

Autisme i film og TV

Jeg har fått være med å bidra til en sak om fremstillingen av autistiske karakterer på film og TV i Tidsskrift for Norsk psykologforening.

Hør på oss!

En spørreundersøkelse fra nettsiden Autistic not Weird viser at det er for lite kunnskap om autisme, samtidig som autister selv ønsker å spre kunnskap. Hvordan kan vi sikre at flere blir hørt?

Tigerstriper

Mange autister skader seg selv. I dette innlegget forteller jeg litt om hvordan det er å gå igjennom livet med stripete armer.

Å være foreldre til et autistisk barn når man ikke vet at man er...

Det at mange av oss får autismediagnosen sent innebærer at det finnes mange foreldre som har oppdratt autistiske barn, uten å vite at det er det de har gjort. I dette innlegget forteller jeg litt om mine foreldre og min barndom.

Podcast: Pia og psyken

Podcast-tips: Pia og psyken, med Olav Helland som gjest.

Autismediagnosens historie – Del 2

I forrige uke skrev jeg om autismediagnosens opprinnelse, og om de mørke årene med anklager mot foreldre og elektrosjokk på 60- og 70-tallet. Denne uken fortsetter jeg med andre og siste del. Nå går det heldigvis mot lysere tider når det gjelder forståelsen av autisme - vi begynner å forstå at det dreier seg om et spektrum, og enkelte begynner å snakke om nevrodiversitet.

Autismediagnosens historie – Del 1

Autismediagnosens historie er ikke veldig lang, men likevel full av interessante og sjokkerende hendelser. I ukens innlegg snakker jeg om autisme slik det ble forstått fra 1940-1970-tallet.

Podcast: Autistic Flappy Hour — Musical Connections

Forrige uke skrev jeg blant annet om det å være en autistisk musiker. Dermed passer det godt å bruke ukens innlegg til å dele en podcast jeg har vært med å spille inn. Her er episode 6 av Autistic Flappy Hour.

Men har ikke du sosial angst da?

Hvordan er det mulig å trives på en scene, foran masse mennesker, om man er redd for å snakke med én enkelt person?

Internettets velsignelser

Det sies mye negativt om Internettet og sosiale media, men for mange autister er dette inngangsporten til et sosialt liv - på våre vilkår.

Det er det eneste jeg kaller ren kjærlighet

En samling historier om hvor viktige dyr kan være for autister og folk med Asperger.

Autscape – opplevelsen av å være der

I forrige uke fortalte jeg om noe av det som gjør Autscape til en autismevennlig konferanse. Denne uken vil jeg si litt mer om opplevelsen av å være der, og hva jeg deltok på. I tillegg vil jeg vise et eksempel på et foredrag som ble holdt.

Autscape — en konferanse av og for autistiske mennesker

Autscape er en konferanse av og for autistiske folk som holdes årlig i Storbritannia. I år var konferansen i Tonbridge utenfor London, og jeg var så heldig å ha anledning til å være der. Denne uken og neste uke forteller jeg om hvordan det var å være på Autscape.

Spesialinteresser

Mange autister har såkalte spesialinteresser. Dette er ting vi elsker å holde på med, som gir oss både glede, mestringsfølelse, og struktur i hverdagen.

Kjære foreldre — et brev i anledning skolestart

Skolestart er en spennende tid. Kanskje litt for spennende for noen av oss. Med større aksept for annerledeshet vil flere få gode minner fra skoledagene.

Autister dør tidligere enn ikke-autister

Autistiske folk lever gjennomsnittlig langt kortere liv enn ikke-autister. Hvorfor er det slik?

Sommerferie!

Autismenyheter tar sommerferie! Vi er tilbake 17. august, og ønsker alle våre lesere en god sommer.

Stimming

Når man snakker om autisme er det vanlig å komme inn på stimming. Men hva er stimming, og hvilken funksjon har det?

Autismespekteret

Autismespekteret snakkes det ofte om, men hvordan bør vi forstå dette spekteret? Som en linje, en sirkel, en fruktsalat?

Autisme og mobbing

Autistiske barn blir mobbet langt mer enn det nevrotypiske barn blir.
video

Pablo – på norsk, med norske autistiske stemmer?

Pablo er en serie på BBCs barnekarnal om en liten autistisk gutt og hans eventyr i en kunstverden. Jeg ønsker meg denne serien også på norsk TV - aller helst med autistiske stemmer.

Asperger Syndrom – en kortlivet men viktig diagnose

Asperger syndrom fikk ikke mange år som egen diagnose. Likevel er diagnosen ekstremt viktig.

Se meg i øynene!

Øyekontakt kan være vanskelig for autister, men det at vi ikke ser deg i øynene betyr ikke at vi ikke hører etter!

Høyt- eller lavtfungerende?

Bør vi egentlig slutte å snakke om autister på denne måten?

Jeg er autist, ikke en «person med autisme».

Mange mener det er mer høflig å omtale autistiske mennesker som "mennesker med autisme", men stemmer denne antakelsen, og samsvarer dette egentlig med hva voksne autister selv ønsker å bli omtalt som?

En liten hyllest til hodetelefoner og hørselvern

Mange autister strever med støyende omgivelser. Da kan hodetelefoner og hørselvern bli redningen.