Tilbud med bismak

I anledning at skolen starter igjen etter ferien blir man gjerne pepret med skolestarttilbud. Nye sekker, nye pennal, ny matboks. Nye ting til en ny hverdag. Nye rutiner, nye ting å lære, nye venner. Kanskje.

Jeg får vondt i magen av skolestarttilbudene, fordi minnene om barndommens skolestart kommer tilbake. Høsten brakte ikke med seg forventning og glede, men snarere en skurrende følelse inni meg; hvordan blir det i år?

Forventningene det ikke ble noe av

Bildet jeg deler i dag er et av de tristeste jeg har. Det var det året jeg ikke grudde meg til skolestart. Jeg gledet meg, jeg var full av forventning. Forventninger om læring, om en trygg hverdag, om venner. Jeg var 7 år og skulle gå til skolen for aller første gang. Tiden i barnehagen hadde vært strålende, og jeg så for meg at jeg ville bli ivaretatt på samme gode vis på skolen. Jeg visste ikke hvordan det ville bli.1

«Litt annerledes»

Kjære foreldre. I klasserom rundt om i landet finnes det mange barn som meg. Barn som er litt annerledes enn de andre barna, på en eller annen måte. Barn som har andre interesser, som kler seg annerledes, som liker andre ting. Barn som snakker annerledes, eller som ikke snakker i det hele tatt, og barn som bruker hjelpemidler for å kommunisere. Barn som beveger seg annerledes, barn som ikke kan sitte stille. Barn som kan masse, men kanskje ikke de tingene skolen spør etter. Barn som gleder seg til skolestart, fordi de ikke har erfart de tingene jeg har erfart. Kan dere hjelpe disse barna slik at de kan få glede seg også til de neste årene?

Vær et forbilde!

Jeg har et håp om at de som vokser opp nå kan få muligheten til å lære seg aksept for annerledeshet tidligere enn vi gjorde da jeg var liten. Jeg har et håp om at det rommet vi refererer til som «det normale» kan få lov til å utvide seg. At flere av oss kan få høre hjemme der. At også vår måte å være på kan få være helt vanlig.

For å få til dette spiller det en rolle hvordan vi snakker om de som er annerledes enn oss selv. Kjære foreldre, vær gode forbilder for barna deres. Fordommer er noe vi lærer, og barn lærer vel så mye rundt middagsbordet som de gjør på skolen.

Fotnoter

  1. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om mobbing i skolen: Autisme og mobbing.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here