Autistiske historier – autistiske stemmer

Har dere hørt om Pablo? Det er en serie på CBeebies (BBCs barnekanal) om en autistisk gutt som bruker fargestiftene sine til å tegne ting som han synes er vanskelig i hverdagen. Når han tegner forsvinner han liksom inn i en kunstverden. Dette er den animerte delen av serien. I kunstverdenen finnes det mange andre karakterer som alle har forskjellige autistiske trekk.1

Alle figurene i kunstverdenen: Noa, Mouse, Llama, Pablo, Tang som har Wren på hodet, og Draff.

Alle historiene i serien er skrevet av, eller skrevet sammen med, autistiske folk. I tillegg er alle som gir stemmer til de forskjellige figurene autistiske eller har Asperger syndrom.2 Det er, etter min mening, en fantastisk serie som gjør det meste riktig når det gjelder representasjon av autisme og autistiske folk i offentligheten. Den gir en mulighet til å snakke med relativt små barn om autisme, men foreldre som ser på serien vil garantert også lære noe!

Bli med: skriv til NRK!

For en stund siden skrev jeg en mail til nrk og spurte om de hadde tenkt å vise serien i Norge. De svarte at de har den «til vurdering». Jeg skrev også at det hadde vært strålende om vi også i Norge brukte autistiske stemmer til karakterene, men jeg vet ikke om de egentlig skjønner hvor viktig dette er.

Derfor tenkte jeg, hva om flere av oss sender mail til nrk og spør om det samme? Det finnes garantert folk som kan brukes til å gi stemmer til disse figurene. Det betyr bare at nrk kanskje må jobbe litt hardere enn de vanligvis gjør for å finne dem. Tenk hvilken mulighet dette vil være!

Mail for generell kontakt med nrk: info@nrk.no

Video fra lanseringen av Pablo, høsten 2017

 

Når man ser Pablo er det lett å finne noen man kjenner seg igjen i. Jeg ligner nok mest på Draff, som er over gjennomsnittet opptatt av fakta, og gjerne starter setningene sine med «In point of fact».

Fotnoter

  1. Denne siden har informasjon om serien, om de ulike karakterene, og om de som gir stemmer til disse karakterene.
  2. Jeg skriver generelt «autistisk» her, men det er ment å inkludere hele spekteret, selvfølgelig.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here