Hva er stimming?

«Visual stims» – når noe er ekstra fint eller behagelig å se på. Som for eksempel klinkekuler.

Stimming er en forkortelse av uttrykket self-stimulatory behaviour, selv-stimulerende adferd. Jeg er ikke særlig begeistret for uttrykket, men det er ganske standard vokabular nå. Det refererer egentlig bare til ting vi gjør for å roe oss ned, eller for å ha det bedre. Det kan også være ting vi gjør for å slippe følelser ut. Både positive og negative.1 Vi gjør det egentlig alle sammen. Sitter og rister på beinet, eller biter negler, eller snurrer på håret.

Autister gjør ofte litt andre ting, og derfor ser noen på oss som rare. Dette kan være ting som å snurre rundt og rundt, eller flakse med armene. Det kan være å kjenne på en bestemt type stoff, eller en bestemt lukt, klemme på noe, fikle med noe, og så videre. Husker dere fidget-spinneren? Den var tenkt som noe som kunne være til hjelp både for folk som er autister og folk med ADHD.

Bør det stoppes?

Noe å fikle med!

Selv om det stort sett er en positiv ting, kan autister noen ganger utvikle skadelig stimming, som å dunke hodet i veggene. I slike tilfeller trenger vi hjelp til å finne andre måter å roe oss selv ned på, slik at vi ikke skader oss selv.

Noen ganger kan stimming bety at vi ikke har det bra og at vi reagerer på noe i miljøet rundt oss – dette kan være ting som lys og lyder. Da bør noe gjøres med miljøet rundt oss. Poenget bør ikke primært være å slutte med stimmingen, men heller være det at årsaken til stimmingen bør fjernes i slike tilfeller. Dette innebærer at folk rundt oss må være i stand til å skjønne når noe er plagsomt, og hva som er plagsomt. Dette er særlig viktig i de tilfellene hvor vi ikke kan si fra selv. Det innebærer også at man deretter forandrer på noe. For eksempel ved at man fjerner den irriterende lyden, eller at man bruker andre typer lys. Om dette ikke er mulig kan bruk av helpemidler som hørselvern eller solbriller være til god hjelp.

Slik jeg ser det er det egentlig kun i de tilfellene hvor det er skadelig for individet selv, eller for omgivelsene, at stimming bør avbrytes eller avverges. Tidligere ble stimming sett på som noe som burde stoppes. Nå er heldigvis de aller fleste som arbeider med autister kommet på bedre tanker.

Stimming kan være hjelpsomt

Noe av grunnen til at stimming generelt ikke bør stoppes er at det er hjelp i stimming! Denne typen kroppsbevegelser kan være nyttige for oss. Det gjør oss roligere, og hjelper oss å konsentrere oss.

En trygg lukt. En kjent følelse. En god venn. Jeg reiser ingen steder uten Are.

Ting som kjennes og lukter trygt kan hjelpe oss å våge å oppsøke nye plasser. Å flakse med armene kan hjelpe oss å uttrykke glede. Å fikle med noe kan hjelpe oss å konsentrere oss.

Ser du noen som uttrykker glede gjennom å hoppe opp og ned og vifte med armene? Det trenger ingen kommentar, det er ikke nødvendig å peke, bare la dem få uttrykke glede på sin måte! Ser du noen som har med seg bamsen sin på tur selv om de er «alt for gamle»? Det trenger ingen kommentar, kanskje den trygge lukten gjør at det er mulig å være på et skummelt sted.

Stim Toys

Det finnes bedrifter, noen ganger drevet av autistiske folk, som selger stim toys. Stimtastic er en av disse, og den jeg selv kjenner best til. De har et strålende utvalg med ulike ting for folk som trenger noe å fikle med, klemme på, snurre på, eller tygge på.

Jeg kan legge til at Stimtastic har rask levering, og at smykkene som kan tygges verken har noen lukt eller smak, og at de kan kokes.2

Smykker som man kan tygge på. Fra Stimtastic.
Glidelåsarmbånd. Fra Stimtastic.

 

 

 

Fotnoter

  1. Boken Aspergirls av Rudy Simone inneholder et godt kapittel om Stimming. Boken er hovedsaklig bra, men forfatteren har for stort fokus på kosthold og for stor tro på det at autisme er knyttet til tarmproblemer, etter min mening. Det er forskjell på å anerkjenne at fryktelig mange autister har problemer med mage og tarm, og det å påstå at ubalanse i tarmen er en medvirkende årsak til autisme. Likevel var denne boken viktig for meg å lese da jeg var midt i prosessen med å bli diagnostisert. Det var høy grad av gjenkjenning i de aller fleste kapitlene.
  2. Neida, jeg er ikke sponset, bare oppriktig begeistret.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here