Det finnes for lite informasjon på norsk

Dette er autismenyheter.no, en nystartet nettportal som vil formidle innhold relatert til autisme og autister – hovedsaklig på norsk. Det finnes veldig mye materiale om autisme på nettet, men det meste finnes bare på engelsk, noe som gjør at det ikke er tilgjengelig for alle – det er anstrengende å lese lange artikler på engelsk om man ikke er vant til det.

Et av målene med denne siden er å spre mer kunnskap og innsikt om autisme i Norge, og for at kunnskapen reelt sett skal være tilgjengelig for flest mulig bør den finnes også på norsk. Det er generelt for lite kunnskap om autisme og autisters utfordringer, så dette er vårt forsøk på å bidra til å tette kunnskapshullene.

På autismenyheter.no vil vi dele nyhetssaker, aktuell forskning, introduksjonsartikler, og intervjuer, i tillegg til originaltekster, og målet er at dette hovedsaklig skal være på norsk. Vi vil finne historier og nyheter som er relevante både for autister selv, og andre interesserte, og vi ønsker at sakene som presenteres skal reflektere både autistiske stemmer og nyere forskning om autisme.

Nevromangfold

Autismenyheter.no forstår autisme ut fra ideen om neurodiversity, på norsk nevromangfold eller nevrodiversitet, det vil si at vi ser autisme som en naturlig variant av menneskelig nevrologi. Dette sammenlignes ofte med at autister har et annet operativsystem enn hva nevrotypiske mennesker1 har. Likevel er det slik at verden er lagt opp til det nevrotypiske operativsystemet, så autister blir som en gjeng med linux-hjerner i en windows-verden.

Å støtte opp om ideen om nevromangfold betyr ikke at man skal male et rosenrødt bilde av autisme, hvor de helt reelle vanskelighetene skal skyves under en stol. Å være autist i en nevrotypisk verden vil i de fleste tilfeller innebære at man er funksjonshemmet i større eller mindre grad, og å argumentere for at autister bør bli akseptert som fullverdige mennesker akkurat slik som de er, er ikke det samme som å argumentere for at man skal fjerne hjelp og støtte som fungerer – fordi det er jo tross alt kun en variasjon av normalen. Personlig tilpasning og hjelp er det som trengs aller mest, men selv med all mulig hjelp og støtte blir nok ikke utfordringene borte helt.

I det samfunnet vi har nå har vi knapt kommet igang med å gi den personlige hjelpen og den støtten som trengs, og vi er heller ikke i nærheten av å ha en god nok forståelse av autisme, verken av de vanskene som autisme gir eller de positive trekkene som kommer med det å være autist. Håpet er at autismenyheter.no skal kunne hjelpe til med å øke denne forståelsen.

Fotnoter

 1. Folk som ikke er autister, har ADHD, Tourettes etc.

5 KOMMENTARER

 1. Kjempeflott initiativ, gleder meg til å følge med på innleggene. Har en datter med Asperger.

 2. Jeg synes også siden din er veldig fin. Jeg likte godt sammenligningen med Linux og Windows til tross for mine begrensede kunnskaper om Linux.
  Lykke til videre. Blir spennende å følge siden din.
  Håper du tar en tur innom og hilser på oss i Foreningen Spekteret hvis du tar deg en tur til Oslo en gang.

 3. Hei,
  Jeg er veldig glad for dette initiativet og jeg liker spesielt godt at du prøver å gi et nyansert bilde av det å være autistisk. Jeg er glad for at jeg får følge Autismenyheter framover.
  Jeg er autistisk, og mor til autistiske barn. Jeg er for tiden frustrert over det jeg opplever som en stor grad av ‘ableism’ og ensidig biomedisinsk fokus i den norske Autismeforeningen. Det er som den har hovedfokus på hvor vanskelig det er å være foreldre til barn med autisme heller enn å fokusere på hvordan det er å være autistisk i et allistisk samfunn. Jeg trodde de var en forening for autistike menneske. Kan det være riktig at de ikke har en eneste autsitisk person i sitt styre, og at ingen av deres ‘likemenn’ er autistiske, kun foreldre eller søsken til autistiske mennesker? Jeg vurderer å melde meg inn for å prøve å komme med noen innspill fra innsiden, men vil førstt høre om noen andre her har noen erfaring med foreningen. Er det noen av dere som leser dette som er medlemmer i den norske Autismeforeningen og som har prøvd å ta dette opp med dem?
  I og med at mine barn går på skole/universitet i England, er jeg medlem at den britiske autismeforeningen, National Autsitic Society. Jeg synes de har et mye mer ‘up-to-date’ perspektiv på autisme og det å være autistisk enn det den norske foreningen har. Jeg har vært på en av deres konferanser om voksne og autisme, og det var i høy grad lagt opp fra et autistisk perspektiv, noe som både gledet meg, og overrasket meg etter å ha vært vant til det fokus den norske autismeforeningen har.
  Som en tilføyelse vil jeg nevne at jeg synes det er meget betegnende at vi ikke har norske begreper for f.eks ‘ableism’ og ‘self-advocacy’. Fordi jeg nå for det meste forholder meg til engelsk litteratur, og slef-advocacy-grupper som kommuniserer på engelsk, har jeg vanskelig for å finne norske ord for ‘stimming’ og ‘meltdown’ og ‘shutdown’. Kanskje noen her kan hjelpe meg med det?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here